Nieuws


13 maart 2006.

Brommerexamen: niet té moeilijk.

Het brommerexamen dat vanaf eind volgend jaar in ons land verplicht wordt gesteld, mag niet te moeilijk worden.... ....omdat jongeren dan massaal zonder rijbewijs gaan rijden.

Die vrees uit het ministerie van Verkeer en Waterstaat tegenover de krant.

Het examen kan niet ál te uitgebreid worden, omdat het van het ministerie inclusief de lessen niet meer dan 300 euro mag kosten. De kans bestaat dat kandidaten niet eens echt de straat op hoeven. Volgens Verkeer en Waterstaat kan de politie bovendien een stroom van jonge bromfietsers die opzettelijk zonder rijbewijs rondrijden, niet eens aan.

Het bromfietsexamen zal in ieder geval bestaan uit wat praktijkoefeningen op een afgesloten terrein en een theorie-examen. Daarnaast overweegt het ministerie een groepsdiscussie over de risico’s van brommerrijden toe te voegen en wordt het theorie-examen moeilijker gemaakt. Net als bij de auto komt het accent ervan meer op het herkennen van risico’s te liggen en hoe daarmee moet worden omgegaan. Op het wensenlijstje staat tenslotte ook een pratijktest.

Omdat dit flink wat geld kan gaan kosten, is het nog verre van zeker dat dit onderdeel overeind blijft.

,,We zouden gevaarherkenning ook graag een plaats geven in het praktijkgedeelte. Maar of dat te realiseren valt, is vanwege de kosten nog niet duidelijk,’’ zegt Anja Sinnema van het ministerie.

Het bromfietsexamen is vanaf eind 2007 verplicht voor iedereen die brommer wil rijden. Wie al een bromfietscertificaat heeft, kan het vanaf 1 oktober dit jaar omruilen voor een nieuw rijbewijs.

Het examen is bedoeld om er voor te zorgen dat er minder verkeersdoden vallen. Onder jeugdige brommerrijders vallen gemiddeld 50 keer zoveel fatale slachtoffers als in andere leeftijdscategorieën. Het gaat daarbij om gemiddeld 25 jongeren per jaar.klik hier voor pagina terug

terug naar de vorige pagina